Printerproblemen 2 – strepen en banding

MIJN PRINT TOONT STREPEN EN BANDING

Wat is de oorzaak en hoe kan ik het oplossen?

Wat is banding?

Als de gangen die de printkop maakt niet op elkaar aansluiten (printpasses op z’n goed Nederlands) ontstaan er lijnen in de print. Deze zijn het best zichtbaar in de verlooptinten.

Dit is het effect wat ontstaat als:

– de printpasses elkaar overlappen, er ontstaan er dan zwarte lijnen

– de printpasses raken elkaar net niet, dan ontstaan er witte lijnen.

In kleur ziet het er uit als op bovenstaande afbeelding.

 

Er zijn enkele hoofdtypen van strepen die je in een afdruk kunt zien. De meeste mensen zien lijnen in de print als banding.

 

Het uiterlijk van de lijnen zal je niet alleen vertellen wat de oorzaak is van de strepen, maar ook hoe je dit kunt herstellen

 

Ten eerste verschijnen deze lijnen meestal van links naar rechts wanneer je voor de printer staat. Donkere lijnen of witte lijnen worden veroorzaakt door onnauwkeurige invoer van de media die worden geladen. Een standaard printkopregistratie beslaat 1 inch (8 slagen = 8 passen van de printkop om 1 inch media te bedekken).  Als het afdrukmateriaal niet goed wordt ingevoerd, kunnen de doorgangen elkaar overlappen of te breed zijn om correct te worden uitgelijnd.

Wanneer de passes elkaar overlappen, veroorzaakt dit donkere lijnen die door de media gaan. Wanneer de passen een opening hebben, zie je witte lijnen in de afdruk. Dit is eigenlijk een afwezigheid van kleur! Om dit snel en gemakkelijk aan te passen, voert u een aanpassing van de papierinvoer uit op uw printer. Deze functie is standaard op bijna elke Epson, Canon en HP printer en wordt meestal uitgevoerd op de printerconsole zelf of in de driver software op je computer. Je hebt dat waarschijnlijk wel eens gezien. De compensatie kun je ingeven in millimeters om de passes weer op elkaar aan te laten sluiten –  zie onderstaande afbeelding.

 

 

Verstopt spuitmondje

  • Een spuitmond in de printkop die verstopt is laat geen inkt door.
  • Afbuigend spuitmondje- Een spuitmond die gedeeltelijk verstopt zit laat de inkt onder een andere hoek.
  • De meeste spuitmondafdrukken bevinden zich in een trapvormig patroon wanneer naar elk afzonderlijk mondstuk wordt gekeken. Alle spuitmonden die je ziet maar die uit dit patroon schieten, worden afgebogen.
  • Gewoonlijk zorgt een lichte reiniging er voor dat de mondjes weer opgengaan en de inkt normaal kan doorstromen. Echter, maar als er meerdere verstoppingen zijn in één kleur (en een reiniging corrigeert ze niet), wil het wel ooit helpen om een kleine afdruk te printen met een effen kleur die het beste de betreffende spuitmondjes vertegenwoordigt.

 

  • Onderzoek uw afdrukken dus altijd met een loep of vergrootglas op strepen en lijnen en u kunt deze problemen verhelpen zodra ze zich voordoen.

 

  • Mocht dit allemaal niet lukken, dan bestaan er cleaning middelen om de verstopping in de spuitmondjes weer op te lossen en de printer weer streepvrij te maken.Bijvoorbeeld door een middel als Magic Bullet te gebruiken kan er met succes verbetering optreden.