Bij het sturen van een printopdracht naar je printer vanuit (bijvoorbeeld) Photoshop kun je kiezen voor “Photoshop beheert kleuren” of “Printer beheert kleuren”.
Voor beide methoden geldt dat er altijd een combinatie gemaakt moet worden tussen het mediatypewat bij je media hoort en je kleurprofiel. Die combinatie is heilig om een voorspelbare print te kunnen maken.
Immers, in de mediatype zijn de inktlimieten van je inktkanalen er kleur en in totaal opgenomen. En met die parameters is het kleurprofiel ingemeten vanaf de testchart. Kies je dus een ander mediatype bij een reeds bestaand profiel, dan heb je automatisch te veel of te weinig inktopdracht en dus een print die niet overeenkomt met hetgeen wat je op je gekalibreerde beeldscherm ziet.
Het is dus zaak om zo weinig mogelijk losse instelmogelijkheden te hebben in de printdialogen. Dat verkleint de foutkans en bespaart je papier en inkt!
De meest gekozen methode is om het kleurbeheer door Photoshop te laten beheren.
Je moet dan wel rekening houden met:
Daarnaast heb je de printdialoog van je driver: ook hierin staat een basis, waarin onder andere
Printen is niet moeilijk, maar je moet weten wat je aan het doen bent!Als ik zo vlug even tel, dan heb je in het bovenstaande voorbeeld al 11 instelmogelijkheden die allemaal met elkaar moeten kloppen.
Persoonlijk vind ik dat veel te veel parameters. En zeker als je niet elke dag print, dan is de kans erg groot dat je een fout maakt. Dus is de oplossing om zoveel mogelijk instellingen te vangen in een voorinstelling of printenvironment. Dit is één bestandje waarin alle losse instellingen en parameters zijn opgeslagen. Wel zo handig en erg efficiënt!
Door te kiezen voor “Printer beheert kleuren” kun je zo’n bundel samenstellen. Met de Apple-geörienteerde drivers is het net wat directer dan onder Windows 10, maar op beide platvormen werkt deze methode prima!
Omdat de methode van Apple afwijkt van Windows geef ik je onderstaand van beide een voorbeeld, zodat je ziet hoeveel losse keuzes uit het voorbeeld boven we kunnen reduceren door een andere manier van instellen te gebruiken.
Hierbij maken we gebruik van de ColorSync applicatie. Dit is al sinds jaar en dag de colormanagement motor binnen het Apple MacOs besturingssysteem.
De methode komt er op neer dat we aan de mediatypes die geïnstalleerd zijn met de driver via ColorSync een ICC-kleurprofiel koppelen. Als dat gedaan is, dan kun je bijvoorbeeld als je hebt gekozen voor de mediatype Epson Premium Glossy automatisch printen met het profiel “ID1926_eigen kleurprofiel.icc”. Eerst openen we de ColorSync Utility. Kijk maar mee!
Deze werkwijze gebruikt als onderliggende motor de Windows applicatie “Kleurbeheer”, van waaruit ICM kleurprofielen worden beheert en gekoppeld aan diverse apparaten. Zoals we in het MacOsX gedaan hebben met het koppelen van een profiel aan een standaard kan dit niet bij Windows Kleurbeheer, maar voegen we een profiel toe aan een apparaat. Vervolgens maken we via de driver een voorinstelling aan om het profiel te kunnen gaan gebruiken.
Het venster opent standaard met je beeldscherm; wijzig dit nu naar je printer zoals in het voorbeeld en voeg je profiel toe vanuit de locatie waar je die hebt weggeschreven (system32/spool/drivers/color is default).
Vervolgens ga je naar je printer toe in de configuratie instellingen van Windows om de voorinstelling te maken in de driver:
En tenslotte schrijf je de zojuist gemaakte instelling weg om hem later weer te kunnen gebruiken:
Heb je meer informatie nodig of heb je vragen? Ga naar ons contactformulier en vraag het ons!
© 2024 - Improve Colormanagement