Printer en RIP workflow

Printer en RIP workflow intro

ZET JE PIXELS OM NAAR RASTERPUNTEN MET EEN RASTER IMAGE PROCESSOR VOOR JE PRINTER

Professioneel en voorspelbaar printen begint met een Raster Image Processor – kies daarom voor een Printer en RIP workflow!

 

Wat is een printer RIP?

De afkorting RIP staat voor RASTER IMAGE PROCESSOR en is een belangrijk onderdeel van een professioneel afdruksysteem.

Een RIP zet de pixels en vector informatie uit uw digitaal bestand om in een bitmap afbeelding die in (heel fijne) rasterpunten geprint of gedrukt kan worden.

 

Een printerdriver of een RIP?

Printerfabrikanten leveren meestal een driver voor uw printer. Deze drivers zijn wat u ziet wanneer u “Afdrukken” aanklikt in het menu “Bestand” in uw toepassing (bijvoorbeeld Word, Acrobat, InDesign , Photoshop etc.).

Deze bevatten een aantal te maken keuzes en opties die de printer en afdrukkenprocessen controleren vanuit de toepassing waaruit u afdrukt .

Afhankelijk van de toepassing die u gebruikt helpen deze drivers u papiersoorten en -formaten in te stellen, samen met kleurconversie naar de kleuren van de printer of pers.

De settings van de driver zijn beperkt tot het selecteren van papiersoorten, kleurprofielen en afmetingen.

RIPs hebben veel meer hulpmiddelen voor een betere workflow.

Met een RIP kan de gebruiker gemakkelijk meerdere afbeeldingen op één vel plaatsen te besparen om ruimte te besparen; kleuren omzetten door middel van ICC-profielen, inktbegrenzingen in te stellen  voor  elke papiersoort, steunkleuren zelf te definiëren, afdrukkwaliteit aanpassen, en automatisch snijden aan- en uitzetten.

In tegenstelling tot een printer driver gebruikt een RIP bij de benadering van de steunkleuren de volledige kleurruimte van de printer en niet die van het uitvoer profiel voor bijvoorbeeld drukwerk.

Kijk voor een uitgebreide definitie van het begrip raster image processor op de link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Raster_Image_Processor

Waarom heb ik een Postscript RIP nodig?

  • Geautomatiseerd printen - geen losse instellingen
  • Altijd de juiste kleurprofielen
  • Betere matching PMS spotkleuren
Lees meer over Printer en RIP workflow

Waarom Printer en RIP workflow?

Omdat je een (digitale) pixel naar een rasterpunt wilt omzetten om te kunnen printen!             Zonder er omkijken naar te hebben en met zoveel mogelijk functies geautomatiseerd.

Want niets is tijdrovender dan een print die niet uit je (large format- of photo-) printer komt zoals je dat bedoelt hebt. De ergernis neemt helemaal toe wanneer je ook nog eens met een deadline zit!

Wat is er dan fijner dan volledig geautomatiseerd te kunnen werken vanuit een stabiele printomgeving?

Onze RIP’s van ErgoSoft en ColorBurst kunnen je ontzorgen op printgebied!

Ook als je veel te maken hebt met spotkleuren dan heb je een significant voordeel door het gebruik van een Postscript RIP.

De matching naar PMS is vele malen beter dan via een printerdriver mogelijk is. En is de afwijking nog te groot? Dan maken we in de PMS-bibliotheek een spectrale aanpassing!

 

 

Waarom Color Management

VAN PIXEL NAAR RASTER MET EEN RIP

print environment maken

inktlimieten afstellen

linearisatie

kleurprofielen maken

ISO 12647-2 proofing

eigen workflow opties