device link profielen

Device Link profielen of de “normale” PCS kleurprofielen 

wat gebruik je, waarom en wanneer?

Device Link profielen bieden een manier om twee profielen, een bron en bestemming met elkaar te verbinden tot één profiel. Zoals de naam al aan geeft gaat het om een apparaat koppeling.

Het Device Link-profielformaat is ontwikkeld door het International Color Consortium – kortweg ICC.

Daarbij is gekeken naar een snelle en nauwkeurige manier om van RGB naar CMYK of van CMYK naar CMYK te vertalen.  

 

Waarom zou je Device link profielen (DLP) gebruiken?

Device link profielen worden het meest toegepast vanuit een Postscript RIP. De meeste RIP’s ondersteunen de technologie, maar helaas (nog) niet allemaal. Raster Image Processoren zoals  GMG, EFI, ErgoSoft en Caldera ondersteunen device link profielen in hun workflow. 

Wanneer contractproeven wilt gaan maken naar bijvoorbeeld offsetdruk is de toegevoegde waarde van een DLP in je printsetting erg groot voor de opbouw van je kleuren en de nauwkeurigheid naar het proces toe.

Het belangrijkste voordeel van een Device Link-profiel is dat de twee gekoppelde profielen direct worden verbonden, zonder gebruik te maken van de Profiel Connection Space (PCS). 

Dat is een hele mond vol, maar zie het maar als volgt:

Als je handmatig een vertaalslag maakt van RGB naar CMYK dan zit er tussen die twee kleurruimten een vertaling naar CIELab bij (apparaatonafhankelijke kleurruimte). 

Dus eigenlijk vertaal je je beelden eerst van RGB naar CIELab en vervolgens van CIELab naar CMYK.

Bij de conversie via een device link profiel gaat dat rechtstreeks – dus zonder PCS.

En daarmee kun je enkele problemen voorkomen bij de conversie.

 

Voordelen Device Link profielen

Bij een CMYK naar CMYK vertaling kan het zwartkanaal van het bronprofiel worden behouden indien gewenst. Dus menggrijsvervanging – GCR – start van de zwartcurve etc. kan intact worden gehouden in de device-link – zie afbeelding.

 

Daarnaast kunnen de schone primaire kleuren en zuivere zwarttinten van het bronprofiel in stand worden gehouden. Ook kan er optioneel een nieuwe opbouw worden gedefinieerd voor UCR, GCR, zwarte start, totale inkthoeveelheid (TAC).  Allemaal parameters die erg gunstig zijn voor het drukproces!

 

 

Daarnaast kunnen de schone primaire kleuren en zuivere zwarttinten van het bronprofiel in stand worden gehouden. Ook kan er optioneel een nieuwe opbouw worden gedefinieerd voor UCR, GCR, zwarte start, totale inkthoeveelheid (TAC).  Allemaal parameters die erg gunstig zijn voor het drukproces!

Primairie kleuren zuiver houden

  • Hierbij wordt het profiel zodanig gegenereerd dat full-tone kleuren (RGBCMY) uit het bronprofiel geen vervuiling van andere kleuren bevatten. 

Een 100% geel van het bronprofiel blijft bijvoorbeeld bijna 100% geel en heeft geen vervuiling door cyan, magenta of zwart.

Puur zwart blijft puur zwart 

  • Als optie kan er voor worden gekozen om het zwartkanaal uit het bronprofiel intact te houden. Het Device-Link-profiel converteert zwart in het bronprofiel naar het bestemmingsprofiel. Er ontstaat na de vertaling geen opgebouwd zwart (opgebouwd uit 4 kleuren) zoals bij een PCS-conversie. Dit kan bijvoorbeeld bij tekst een erg groot voordeel zijn. Elk zwart met een kleurzweem in het bestemmingsprofiel wordt neutraal gemaakt.

Rendering Intent 

Het Device Link-profiel kan worden gemaakt met elk van de ICC-standaard kleurweergave-rendering intents:

  • perceptueel
  • relatief colorimetrisch
  • absoluut colorimetrisch 
  • verzadiging. 

Kleurscheiding

  • In een device link kun je het scheidingsgedrag van het bronprofiel ongewijzigd laten of een nieuwe kleurscheiding en opbouw definiëren. 

Als regel geldt dat indien de totale hoeveelheid inkt van een CMYK-bronprofiel hoger is dan die van het CMYK-bestemmingsprofiel, het wordt aanbevolen om een nieuw kleurscheidingsgedrag te laten berekenen (in plaats van deze ongewijzigd te laten).

 

 

Device Link profielen voor printen van fine-art prints of giclees

heeft een fotograaf die fine-art en giclee prints maakt voordeel bij DLP’s?

Heeft een fotograaf die fine-art en giclee prints maakt voordeel bij DLP’s?

Afhankelijk van de software die gebruikt wordt om de printer aan te sturen kan er van device link profielen gebruik worden gemaakt om vanuit je RGB werkruimte naar het RGB of CMYK printerprofiel te gaan.

De meeste reguliere printerdrivers ondersteunen geen device-link profielen en ook de werking van een DLP in de Adobe software is nog zeer gering!

Maar…..bij gebruik van een raster image processor kan er VOLOP worden geprofiteerd van de voordelen die een apparaat koppeling te bieden heeft!

DIE VOORDELEN KUNNEN BIJVOORBEELD ZIJN:

– zwart blijft zwart: RGB 0,0,0 naar print CMYK 100, 100, 

100, 100 of naar RGB 0,0,0 in het bestemmingsprofiel

– minder vervuiling in de schone primaire kleuren. 

Bijvoorbeeld R0 G100 B100 wordt C100, M0, Y0, K0.